AJP Nordic race på GGN 2022 post thumbnail

AJP Nordic deltog på Gotland Grand National (GGN) som är världens största endurotävling. Tävlingen hålls på det militära slagfältet Tofta, på Gotland i Sverige. Cirka 3000 tävlande deltar varje år och hela evenemanget visas på nationell tv. Det är en spektakulär händelse som är välkänd i dessa trakter. I år hade GGN tävlande från 15 olika länder inklusive den tyska MX-mästaren Larissa Papenmeier.

I år var den 39:e upplagan. Petra och Kristian, ägare till Backroads AB och grundare av AJP Nordic, valde GGN som första Enduro-race någonsin.

Varför nöja sig med något mindre än världens största?

Loppet är uppdelat i flera klasser: Motion, Veteran, Guldhjälm & Ungdom och Elit. Motionsklasserna är störst och de mest populära klasserna som körs både fredag ​​och lördag. Det finns 8 olika åldersgrupper. Både Petra och Kristian är ganska nya inom Enduro då de har spenderat mer tid i sadeln på äventyrsturer. För ungefär ett år sedan började de träna för GGN Enduro och startade i motionsklassen.

Motorcyklar på startlinjen inför Gotland Grand national
GGN uppställning på startfältet

Fredagens Enduro race på AJP SPR250

Som nybörjare på Enduro valde Petra att köra loppet på AJP SPR250.
Ett kraftigt regn startade morgonen men lagom till start klarnade himlen upp och lämnade en mystisk dimma. När alla tusentals motorcyklar ställde upp på planen steg pulsen och spänningen. I Petras start var det 950 motorcyklar.
Efter motoruppvärmningen var tystnaden öronbedövande medan alla förare väntade på startsignalen.

Sedan gick ljuset från rött till grönt…

Starten

AJP SPR250 på startfält inför enduro tävling
SPR250 är redo för start
Motorcyklar som kör iväg efter startskottet har gått.
Starten
Många motorcyklar som ska ta sig igenom en smal portal
Trångt genom portalen

Starten var Petra mest rädd för. Hon tog rådet att börja längst bak i sin grupp och hålla sig så långt ut till höger som möjligt eftersom det blir mycket trångt efter att det öppna startfältet trattar ner till en portal som leder in i skogen.

Ljudet från alla motorer och publiken var så högt men fokus var att bara ta sig genom portalen och vidare till spåret.

Tjejer som kör enduro vid starten av GGN
Petra är igenom portalen

Tjejernas Enduro race

De första kilometrarna av banan var superfina, inte för blött, breda och roligt grus. SPR250 motorcykeln bara fortsatte och fortsatte och självförtroendet växte. Efter ett tag förändrades terrängen och på vissa ställen var det mycket halt, speciellt kalkstenarna som är vanligt förekommande på Gotland.

Strax före en mycket hal backe föll en framförvarande förare och som en dominobricka gjorde Petra det också. Spåret Petra tänkt köra var inget alternativ, så hon försökte åka rakt fram upp på klipporna. Framhjulet halkade och Petra fick motorcykeln på vänster knä. Tack vare hjälpsam banpersonal och massor av adrenalin var Petra uppe på hojen igen med fokus på målet.

Medalj jakt

Hala kalkstenar framför motorcykeln
Hala kalkstenar

Reglerna i GGN är att du kör så många varv som möjligt under tre timmar. Ett varv är ca 22km. Vid det här laget var Petras tankar inställda på att avsluta minst ett varv, vilket är minimum för att få den önskvärda Gotland Grand National medaljen.

Spåren blev mer och mer utmanande, speciellt med ett ömmande knä. Den sista delen av banan hade tre backar med lösa stenar. Förarna som startade i frontlinjen var nu i kapp Petra och det blev iblant trångt på banan.

Vid målgången stannade Petra för att kolla hojen och knät. Efter ett par minuter och lite vatten kom hon fram till att knäet tillsammans med utmattningen efter en timmes intensiv körning så fick ett varv räcka. Hon hade ju klarat medaljen!

Motorcyklar trängs längs GGN banan
SPR250 presterade perfekt

GGN nästa år?

Efter loppet fick Petra frågan om att köra Enduro tävlingen GGN även nästa år då de har 40 års jubileum.

– Åh ja, nu vet jag vad jag kan och väl medveten om vad jag behöver träna på. T.ex. hala stenar, djup lera och uthållighet.

Namn: Petra | Ålder: 49 | Motorcykel: AJP SPR250 | #werideajp

Målbild efter att ha klarat första varvet på GGN
Petra gjorde det

Lördagens Enduro race på AJP SPR310R

SPR310R står redo på startlinjen med tusentals andra motorcyklar
Uppställning för start
Motorcyklar kör fort så leran sprutar vid starten av GGN
Och där var de iväg

Lördag 09:05 var det dags för Kristians enduro race. Över 1500 motorcyklar stod uppställda på fältet. Det var tre olika startgrupper vilket innebar att endast 500+ startade samtidigt. Kristian startade i rad 5 av 9 i 3:e gruppen. Marginalerna är små och risken för kollision är överhängande.

Håll din linje och accelerera snabbare än de bakom och du borde klara det, sa de.

Motorcykeln

310:an har mer kraft än man behöver, och Kristian passerade cirka 150 tävlande som fruktade att bli påkörda bakifrån. På 5:an passerar 310:an i 100 km/h på den ojämna slagna ytan på fältet. Överväldigad av den perfekta starten smög Kristian genom portalen bland de första hundra. Efter cirka 10 minuter kom han ikapp sin kompis Andreas som körde en helt ny Husky 300 2-taktare. Andreas startade i första körfältet. SPR310R är snabb och mycket lätt att manövrera även i knepiga partier och på hala spår.

Ökända kalkstenar

Det hade regnat under natten och banan var blöt och full av djupa spår från de 1500 förarna dagen innan och de tusen framför. Kristian och Andreas kom snart ikapp de långsammare förarna från de tidigare startgrupperna, men det var inte så trångt som man kunde föreställa sig. Förarna gjorde sitt bästa för att hålla sig till sin linje och låta snabbare förare passera säkert.

Stämningen var hjälpsam och trevlig. Även de mer erfarna förarna kom snart ihåg hur jobbigt Gotland Grand National är och föll i ett styrkekonservativt tempo. De ökända kalkstenarna var ännu halare än dagen innan och blev bara värre under loppet.

 

SPR310R uppför sista backen på endurotävlingen
Sista backen innan målet

Sträckan

Som den första enduro tävlingen någonsin hade Petra och Kristian inte för avsikt att göra några resultat.
Kristian körde tre varv, cirka 66 km i god tid till 3h-gränsen och kunde ha gjort ett fjärde varv.

Det skulle ha varit långt ifrån någon topplacering och loppet hade tagit det mesta av hans styrka, så han bestämde sig för att det räckte för den här gången.

Två glada enduroförare som gått i mål
Kristian och Andreas

Leriga vägar och medaljer

De leriga vägarna lämnade synliga märken på hojarna som tydligt skrek ut hur roligt vi har haft. Tack AJP Motos för att ni gör så fantastiska enduro motorcyklar.

Vi fick våra medaljer, den åtråvärda Gotland Grand National 2022 års upplaga.

Det finns redan planer för nästa år, lite mer förberedda och några timmar till i Enduro-spåret.

Namn: Kristian | Ålder: 48 | Motorcykel: AJP SPR310R | #werideajp

En lerig AJP SPR310R efter GGN
Lerig SPR310R

AJP Nordic logo och Gotland grand national 2022 medalj
Gotland Grand National medaljen